A kosarad üres.

Próbáld ki a

A tömegnövelésről általában

A tömegnövelés alatt a testtömeg növelését értjük, ám ez a növekedés terv szerint az izomzatra (vázizomzatra) vonatkozik kizárólag. Célja a vázizmok keresztmetszetének növelése és értelemszerűen az izmok erejének növelése.

A tömegnövelés alatt a testtömeg növelését értjük, ám ez a növekedés terv szerint az izomzatra (vázizomzatra) vonatkozik kizárólag. Célja a vázizmok keresztmetszetének növelése és értelemszerűen az izmok erejének növelése.

Jó esetben a kettő nem válik el egymástól.Amit rögtön le kell szögeznünk: az izomkeresztmetszet növekedése nem az izomrostok számának növekedését jelenti, hanem azoknak csupán keresztmetszetbeli vastagodását. Ez egyrészt megtörténik minden súlyzós edzés vagy komolyabb fizikai munka után, mivel az izomsejtek és a környezetük (extracelluláris tér) több folyadékot vesznek fel. Ez a „bedurranás“ azonban rövid időn belül leapad a terhelés megszüntével.

A hosszú távú tömegnövelés nagyon komoly tervezést és munkát, életvitelt kíván. Három alapvető összetevője a megfelelő étrend, a tudatos edzés és a jól megválasztott táplálékkiegészítők. Cikkünk a megfelelő edzésmódszer megválasztásához kíván egy-két támpontot adni.

Mivel a tömegnövelés célja tényleges testtömeg-növekedés, ezért kerülni kell minden olyan edzésformát, ami fogyáshoz vezet. Így a tömegnövelés időszakában hagyjuk ki az aerob típusú mozgásokat, úgy mint aerobik órák, spinning órák, kardióedzések. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy egy 5-10 perces bemelegítő kerékpározás vagy karergométerezés keresztbe tenne, a hosszú távú aerobedzés az, ami a tömegnövelés ellen dolgozik. A pihenés szintén egy nagyon fontos faktora a tömegnövelő edzésnek (mint ahogy egyébként mindenfajta edzésnek)! Sokan esnek abba a hibába, hogy a minél gyorsabb eredmény elérése érdekében túlhajtják magukat, izomzatukat. Ez két okból sem okos dolog! Egyrészt mert a szükséges regeneráció nélkül a kívánt fejlődés is elmarad egy idő után, másrészt a fáradt izom sérülékenyebb is. Ha pedig egy komolyabb izom-, ín- esetleg szalagsérülés miatt pár hétre le kell állni, akkor pláne ugrott a tömegnövelés!

A súlyzós edzésekről nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy minden esetben látványos tömegnövekedést okoznak. Ez mindig az alkalmazott edzésmódszertől függ!

Aki tömegnövelésre „gyúr“, annak az úgynevezett hipertrófiás módszert kell követnie. Azon belül is van néhány variáció, de nagy általánosságban a következőket lehet elmondani erről az edzésmódszerről:

  • heti 4-5-szöri edzés szükséges,
  • sorozatok száma: 3-5,
  • ismétlések száma: 8-10
  • terhelés: szinte minden módszernél 70-80% körüli, de lehet több is (az egyszeri maximális terhelés százalékában – tehát ha 100 kg-ot egyetlen egyszer tudsz kitolni, akkor ebben az edzésmódszerben 70-80 kg-mal kell dolgoznod)
  • pihenőidő a sorozatok között: elég hosszú, 3-5 perc

Még egy fontos módszer segítheti a tömegnövelő edzést, célod elérését!

Ez pedig a fékező szakaszok tudatos beépítése, alkalmazása. Számos kutatás, vizsgálat bizonyította és ma már alapvető sporttudományi tény, hogy az izomerő fejlődésében az ún. excentrikus izommunka jóval hatékonyabb a koncentrikusnál. Tehát amikor az izom fékező mozgást végez, azaz nagyon egyszerűen bemutatva: pl. bicepszerősítésnél amikor visszaengedjük a karunkat és a gravitációt legyőzve fékezzük a kar nyúlását (ennél a példánál a koncentrikus mozgás, amikor behajlítjuk a könyökünket).

Az étrend fontosságát nem győzöm hangsúlyozni a tömegnövelésnél! Erről azonban mindenképpen Lose weightetikus segítségét kell kérni! A táplálékkiegészítők tekintetében pedig szintén az ezzel foglalkozó szakemberek tudnak segíteni.