A kosarad üres.

Próbáld ki a

4 egyszerű módszer, hogy a család fitt maradjon

Nehéz gondoskodni a családról – de ha aktív életet élünk és tele vagyunk energiával, minden egyszerűbb lesz. Ha megőrizzük az edzettségünket, könnyebben megbirkózunk a mindennapi problémákkal, és nincs annál fontosabb, mint óvni a gyermekeink egészségét és fittségét. 

A sportolás remek módja annak, hogy a családi pillanatokat együtt töltsük, jól érezzük magunkat, és közben egészséges életmódot alakítsunk ki a magunk és a családunk számára. Kezdj hozzá még ma és tedd könnyebbé az alábbi egyszerű ötletekkel!

1. Kezdjétek korán

Sokkal könnyebb lesz egészséges szokásokat kialakítani a családban, ha korán láttok hozzá. Ha a gyerekek hozzászoknak, hogy a szabadidejüket a tévé vagy a számítógép előtt töltsék, nehéz lesz rábeszélni őket, hogy menjenek el sétálni Veled a természetben. Ha családként csak úgy töltötök együtt időt, hogy moziba mentek vagy elköltötök egy egészségtelen ebédet, a család legtöbb tagja számára valószínűleg szóba sem jöhet a túrázás.

Kezdjétek tehát minél korábban. Étteremben ebédel a család? Menjetek gyalog az étterembe! Hétvégi utazást terveztek? A gyerekek nagyon fogják élvezni a hegyekbe tett kirándulást, ahol szabadon szaladgálhatnak, élvezhetik a természetet és rejtett zugokat fedezhetnek fel. Szórakozásra vágytok? Látogassatok el egy vízi parkba! Fantasztikusan fogjátok érezni magatokat, ráadásul még mozogtok is egy kicsit.

Ha a gyerekeid úgy nőnek fel, hogy fontosnak tartják az egészséges és fitt életmódot, Nektek családként is sokkal könnyebb lesz megőriznetek az edzettségeteket – ami cserébe azt jelenti, hogy sok éven át fittek maradhattok.

2. Tegyétek a testmozgást szórakoztatóvá

Sokkal egyszerűbb lesz beilleszteni a mozgást a család napirendjébe, ha szórakoztató módon teszitek azt. Ha a gyerekek nem kedvelnek bizonyos sportokat, próbáld meg máshogy mozgásra bírni őket. Túlságosan unalmas a gyerekek számára, ha csak egyszerűen elmentek sétálni a természetben? Hívd fel a figyelmüket a vadvilágra, keressetek színes leveleket, vagy fedezzétek fel a faágak alatt legjobban elrejtett zugokat.

Ha a gyerekeid nem lelkesednek a sportok iránt, próbáld egy kis versennyel motiválni őket. Egy családi bajnokság biztosan ráveszi őket arra, hogy a tőlük telhető legtöbbet nyújtsák – meghívhattok akár egy másik családot is, és készíthettek kis trófeákat a győztesek számára. A gyerekek jól fognak szórakozni, miközben észrevétlenül sokat is fogtok mozogni.

3. Szerezzetek be egy családi kutyát

A kutya remek biztosíték arra, hogy a gyerekek és Te is aktívabb életmódra váltsatok. Miközben a kutyával játszotok, a gyerekek több időt fognak tölteni a szabadban a friss levegőn, a kutyasétáltatás pedig igazi családi rituálévá válhat.

Azt azonban ne felejtsétek el, hogy egy kutya nem játék, ezért csak akkor döntsetek a kutya mellett, ha biztosak vagytok benne, hogy a gyerekeitek elég érettek és felelősségteljesek ahhoz, hogy gondoskodni tudjanak egy kutyáról, és ha Neked is van elegendő időd odafigyelni arra, hogy a kutya megfelelő gondoskodásban részesül-e.

4. Eddzetek otthon

Ha a gyerekeid nem igazán szeretnek mozogni, nehéz lehet beiktatni a sportot a napirendjükbe. Valószínűleg nem elég edzettek ahhoz, hogy egy valódi kihívással megküzdjenek, ezért lehetséges, hogy meg sem akarják próbálni. Ezen úgy lehet a legjobban változtatni, ha otthon kezdetek el edzeni. Néhány perc mozgás hosszú távon nagy változásokat hozhat.

Szerezz be puha kézi súlyzókat. Ezeket Te is tudod használni és a gyerekek is szórakoztatónak fogják találni, ráadásul nem fogják tönkretenni a padlót, ha valamelyik gyerek véletlenül leejti őket. Bárhol és szinte bármilyen mozgásfajtához használhatjátok őket, úgyhogy jól fognak jönni, ha újra formába kell hozni az egész családot.

A legtöbb gyerek szeret biciklizni – beszéld rá őket, hogy próbálják ki a szobakerékpárt! Állítsd a tévé elé és biztasd a gyerekeket, hogy használják, miközben a kedvenc rajzfilmjüket nézik. Akkor is jól fog jönni, ha Te nézed a híreket: csak pattanj fel rá és égess el egy kevés kalóriát, miközben a kedvenc híradódat nézed.

A mozgás nagyszerű módja annak, hogy a család együtt töltsön egy kis időt. Megpróbálkozhatsz tornakazettával is, hogy az egész családot megmozgasd a nappali közepén. Saját testsúlyotokat is felhasználhatjátok a mozgáshoz: rendezzetek versenyt, hogy kiderüljön, ki tud több fekvőtámaszt csinálni. Találjatok ki valamilyen díjat a győztesnek! Ez biztos megmozgat Téged és a család többi részét is!

FIGYELMEZTETÉS A szakértők válaszai egyedi kérdésekre adott tanácsok, ezért nem alkalmasak nyilvános felhasználásra. Nem jelentenek orvosi vagy más szakmai véleményt, és sohasem helyettesíthetik az orvosnál vagy szakorvosnál tett látogatást. Mivel minden ember különböző, beszélje meg orvosával , megfelelnek-e Önnek a termékek és a gyakorlatok. Ne feledje, hogy a folyamatos kutatás és az adott szakterület fejlődése miatt egyes egészségügyi információk idejétmúltak lehetnek.