A kosarad üres.

Próbáld ki a

Mi az a Fekete Péntek?

Fekete Péntek, a bevásárlás napja, már közeledik. A karácsonyi vásárlási szezon nem hivatalos nyitó napja kiváló alkalom arra, hogy lecsapjunk néhány extra kedvezményre és kiárusításra. Felkészültél?

Mi az a Fekete Péntek?

Fekete Péntek a Hálaadás napja utáni nap az Egyesült Államokban és mindig November negyedik csütörtökje utáni péntekre esik. Ebben az évben a Fekete Péntek November 29-én lesz, szóval még van egy kis időd, hogy felkészülj erre az őrületes napra. A Fekete Péntek jelzi a karácsonyi bevásárlási időszak kezdetét és általában az év legforgalmasabb napja. Különleges ajánlatok, nagy kedvezmények és kiváló ajánlatok késztetik arra az embereket, hogy egyik boltból a másikba járjanak egész nap. Az Egyesült Államok bizonyos részeiben a Fekete Péntek munkaszüneti nap, ahol pedig nem, ott általában kivesznek egy napot az emberek, hogy bevásárlóközpontokban töltsék a napot.

Miért hívják Fekete Pénteknek?

Habár a kifejezést már az 1869-es pénzügyi válság idején is használták, de akkor még semmi köze nem volt a bevásárlási lázhoz. Valójában két elmélet van arra, honnan jön a kifejezés. Az egyik szerint a kifejezést az arra a napra jellemző sűrű gyalogos és autóforgalomra használták. A másik szerint az üzleti naplókból jön. A veszteséget piros, míg a nyereséget fekete tintával írták, s mivel minden Fekete Péntek nyereséges volt, innen a név.

Mi történik a Fekete Pénteken?

Bevásárlás természetesen – de közel sem olyan, mint amilyennek megszoktad.  Évekkel ezelőtt a Fekete Péntek akkor kezdődött, amikor az üzletek kinyitottak, de manapság már éjfélkor beengedik a vásárlókat, így azok az egész napot a boltokban tölthetik. Vannak, akik még tovább mennek, és már az előző nap, Hálaadás Napján kezdik a kiárusítást, Fekete Csütörtöknek, vagy néha Szürke Csütörtöknek nevezve a napot. Sok vásárlónak még ez sem elég, gyakran sorban állnak vagy le is táboroznak az üzletek előtt még jóval az előtt, hogy kinyitnának, csak hogy biztosan elsők között csaphassanak le a legjobb ajánlatokra. Pánik, ostrom, ökölharc és olykor még lövöldözés is lehet ezen a napon az USA-ban.

Cyber Hétfő

Ahogy egyre többen vásárolnak a neten (ahol jóval  kisebb az esélye, hogy letapossák a lábunkat), úgy alakult ki egy hasonló szokás a neten Cyber Hétfő néven, mely Hálaadás Napja után első hétfő.  A Cyber Hétfő a nem hivatalos kezdete az internetes bevásárlási szezonnak. A Cyber Monday hasonló kedvezményeket kínál, mint a Fekete Péntek, de ezek csak neten elérhetőek. Manapság sok online kereskedő a Fekete Pénteket is megtartja, így az online vásárlási láz sokkal tovább tart, mint az offline.

Felkészültél a Fekete Péntekre?

A Fekete Péntek közeleg, készülj fel a legőrültebb akciókra is, hogy lecsaphass rájuk. Csak egy napig lesznek elérhetőek és az üzletek dugig lesznek vásárlókkal, így szükséged lesz egy jó tervre. Íme néhány tipp, hogy készülj fel.

Tudd, mit akarsz

Nem lesz időd arra, hogy kipróbáld és összehasonlítsd a termékeket, szóval érdemes lesz előre utána nézni mindennek. Döntsd el mit akarsz venni, készíts listákat és priorizálj.

A drágább dolgokra menj rá

Minél drágább egy termék, annál többet spórolhatsz egy jó kedvezménnyel. Egy nagy TV több százezer forint is lehet, így akár tízezreket is spórolhatsz rajta, egy fülhallgatón azonban max néhány ezret. Először szerezed meg azt, amire a legjobban vágysz, utána jöhetnek a kisebb dolgok.

Vásárolj csoportosan

Ha megszervezel egy csoportot a barátaidból és a családodból, egy nap alatt megvehetsz mindent. Küldj mindenkit más és más boltba egy listával, így mindent megvehettek. Egyszerű, nem?

Parkolj okosan

Nemcsak a boltok, a parkolók is zsúfoltak lesznek. Ügyelj rá, hogy ne dugókban, vagy parkolóhelyet keresve vesztegesd el az időd. Parkolj egy kicsit távolabb: többet kell majd gyalogolnod, de nem ragadsz be egy dugóba sem.