A kosarad üres.

Próbáld ki a

Hogyan kövesd nyomon a fejlődésed

Amikor elkezdesz edzeni és formába kerülni, szeretnél eredményeket is látni – mégpedig gyorsan. Ha úgy érzed, semmi változás nem történik, valószínűleg minden motivációd elveszíted. De hogyan kövesd nyomon, mennyit fejlődik a tested? Az alábbi egyszerű ötletek segíteni fognak abban, hogy megfigyeld, mennyit változik a tested, és közben még a motiváltságod is meg tudd őrizni! 

Amikor elkezdesz edzeni és formába kerülni, szeretnél eredményeket is látni – mégpedig gyorsan. Ha úgy érzed, semmi változás nem történik, valószínűleg minden motivációd elveszíted. De hogyan kövesd nyomon, mennyit fejlődik a tested? Az alábbi egyszerű ötletek segíteni fognak abban, hogy megfigyeld, mennyit változik a tested, és közben még a motiváltságod is meg tudd őrizni! 

1. ötlet: Használj mérleget

A testsúly és az általános állapot ellenőrzésének régi jó módszere még mindig nagyon hasznos. Ha meg szeretnéd mérni a testsúlyod, egyszerűen állj rá a mérlegre – ez egy nagyon hatékony módja annak, hogy megtudd, mennyit nyomsz, akár javul, akár romlik az általános fittséged.

Van néhány dolog azonban, amit érdemes észben tartanod, ha mérleget használsz. Először is, ne mérd meg magad túl gyakran. A testsúly a hónap során, sőt egy napon belül is változik, ezért negatívan befolyásolhatja a motiváltságod, ha minden egyes étkezés vagy edzés után megméred a súlyod. Éppen ezért az is nagyon fontos, hogy mindig ugyanabban az időben, lehetőleg reggel mérd meg magad.

És még valami, amit érdemes megjegyezned: a mérleg sohasem mutatja meg a teljes valóságot. Ha erősítő edzést tartasz, a testsúlyod nem sokat vagy egyáltalán nem csökken. Ennek magyarázata nagyon egyszerű: Az izmok nehezebbek, mint a zsír, ezért habár fogy a zsír, egyre izmosabb leszel. Tehát ha a mérleg ugyanazt az értéket mutatja, de Te úgy érzed, hogy a tested feszesebb lett, ne aggódj, helyes úton jársz.

 

 2. ötlet: Fényképezd le magad

Lehet, hogy a mérleg hazudik, de a fényképek mindig igazat mondanak. Néha megnéz az ember néhány régi fényképet, és akkor jön rá, milyen vékony (vagy pufók) volt. Akkor ez nem is tűnt fel … Ugyanez történik akkor is, ha az ember mindennap belenéz a tükörbe. Nem fogod észrevenni a fejlődést, de ha minden nap vagy minden héten készítesz egy fényképet, a változás előbb-utóbb látszani fog.

És hogyan láss hozzá? Egyszerű. Csak állj alsóneműben vagy fürdőruhában a tükör elé, és fényképezd le magad elölről és oldalról. Ezután egyszerűen tedd el a képet egy biztonságos helyre (bizonyára nem szeretnéd, ha bárki meglátná a félmeztelen portréd), majd ezeket használd fel az összehasonlításra.

Eleinte valószínűleg furcsának fogod érezni, de néhány hónap múlva már szép kis gyűjteménye lesz a fényképekből, amelyek segítenek követni a fejlődést. És ha már látni fogod, hogy kezd eltűnni a csípődre vagy a hasadra lerakódott zsír, még nagyobb lesz a motivációd, hogy ne hagyd abba.

 

 3. ötlet: Mérd meg magad

Azzal is nagyszerűen és hatásosan követheted a haladást, ha megméred magát. Ez különösen akkor hasznos, ha erősítő edzést végzel, és a mérlegen nem igazán látszik a változás. Habár az izomszövet nehezebb, mint a zsír, kevesebb helyet foglal, ezért vékonyabb, és ami még fontosabb, tökéletesen feszes lesz a tested.

Könnyű lemérni a méreteid: a lehető legolcsóbb mérőszalag is megteszi, és a mérést az otthonod kényelmében is elvégezheted. Csak arra ügyelj, hogy a mérés mindig ugyanabban a napszakban (legjobb reggel végezni, és sohasem edzés után), és mindig ugyanazon a helyen történjen.

És hogy mit mérj meg? A változást a következő testrészeken mérheted le a legjobban: nyak, váll, mellkas, bicepsz, derék, csípő és comb.

 

4. ötlet: Állapítsd meg a testzsír százalékod

A testzsír százalék megmérése is nagyszerű módja a változás követésének, különösen, ha erősítő edzést tartasz, ahol zsírt adsz le, de izomszövetet fejlesztesz. Előfordulhat, hogy lehangolóan hat Rád és rontja a motivációd, ha a mérlegen nem mutatkozik változás, de a testzsír-mérés eredményei megmutatják a valódi teljesítményed.

Egy egyszerű testzsírmérő hasznos lehet, ha az otthonod kényelmében szeretnéd megmérni a testzsír százalékod, különösen, ha ezt gyakran szeretnéd megtenni. De próbáld meg nem túlzásba vinni a dolgot – ezek a dolgok nem változnak meg egyhamar, ezért nem lenne jó, ha elveszítenéd a lelkesedésed.

Ha pontosabb mérésekre vágysz, és az eredményeket szakemberrel szeretnéd megbeszélni, bölcs dolog lenne, ha a helyi fitnesz klubban végeztetnéd el a testzsír százalék mérését. Nem túl drága, ezért lehet, hogy jó befektetésnek bizonyul majd a fejlődésed nyomon követésében.