A kosarad üres.

Próbáld ki a

Ízletes karácsonyi menüsor

Karácsonykor hajlamosak vagyunk elfeledkezni a helyes, egészséges étkezésről, és belevetni magunkat a „szokásos” ünnepi ételek cseppet sem diétás kavalkádjába. Cikkünkben most egy menüsort teszünk közkinccsé, benne variálható fogásokkal, hogy megkönnyítsük a karácsonyi ebéd és vacsora megtervezését.

Karácsonykor hajlamosak vagyunk elfeledkezni a helyes, egészséges étkezésről, és belevetni magunkat a „szokásos” ünnepi ételek cseppet sem diétás kavalkádjába. Természetesen nincs semmi baj azzal, ha valaki szeretne ekkor a szokásostól eltérő, különleges, ízletes fogásokat fogyasztani, azonban aki odafigyel az alakjára, annak bizony vigyáznia kell a bevitt kalóriák mennyiségével ebben az időszakban is.

Sokan abban a hiszemben élnek, hogy a karácsonyi menüsor mindenképpen csak nehéz, zsíros ételekből állhat, és nem jut eszükbe utánanézni, valóban így van-e. Márpedig néhány perc alatt számos olyan ételkülönlegességet találni az interneten, mely nem borítja fel egész évben követett étrendünket.

Cikkünkben most egy menüsort teszünk közkinccsé, benne variálható fogásokkal, hogy megkönnyítsük a karácsonyi ebéd és vacsora megtervezését. A finom recepteket ezúton is köszönjük a www.delimanochefs.hu felhasználóinak, válogassatok kedvetekre ;)

Előétel

1. Nápolyi minestrone

Séf: Annamária Riedl

Elkészítési idő: Több, mint 1 óra

Hozzávalók:

  • 1 csipet őrölt bors
  • 5 dkg ditali tészta
  • 25 dkg kockára vágott sütőtök
  • 10 dkg kockára vágott burgonya
  • 20 dkg közepes szemű bab
  • 1 db kisebb cukkini kockára vágva
  • 1 db közepes sárgarépa kockára vágva
  • 0,5 db szárzeller apróra vágva
  • 1 db nagy gerezd fokhagyma apróra vágva
  • 5 dkg apróra vágott pancetta
  • 1 db kisebb szál rozmaring apróra vágva
  • 15 dkg zöldborsó
  • 15 gramm apróra vágott petrezselyem
  • 0,5 db közepes hagyma apróra vágva
  • 0,5 maréknyi friss bazsalikom apróra vágva
  • 1 csipet nagy, majoranna
  • 1 evőkanál bő, citromlé
  • 2 evőkanál púpos, reszelt parmezán sajt
  • 10 dl forró víz
  • 1 evőkanál só, de inkább ízlés szerint

Instrukciók

Az összevágott hagymát, pancettát, petrezselymet, bazsalikomot, zellert, fokhagymát, rozmaringot az olajon futtassuk meg pár percig – kb. 5 percig -. Adjuk hozzá a sárgarépát és sütőtököt, s kb. következő 5 percig keverjük állandóan a többivel együtt a kis gázrózsa közepes lángján. Vigyázzunk, ne égjen le. Ezután adjuk hozzá a babot és a forró vizet, s főzzük kis lángon 1 óra hosszat. Ha eltelt az 1 óra, adjuk hozzá a tésztát, a borsót és a cukkinit, s 11 percig főzzük – ennyi idő kell a tésztának, hogy jó legyen. Az utolsó 2 percben adjuk hozzá a majorannát, citromot, sót, borsot és 1 púpos ek. reszelt parmezánt. Tálaláskor reszeljünk rá még parmezán sajtot.

 

2. Toszkán paradicsomleves

Séf: Szandra Gabányi

Elkészítési idő: 20 perc vagy kevesebb

Hozzávalók:

  • 1 maréknyi bazsalikom
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 db vöröshagyma
  • 1 csipet só, bors
  • 1,5 dl zöldségalaplé
  • 2 evőkanál parmezán
  • 4 db száraz kenyér
  • 3 db fokhagymagerez
  • 7,5 dl paradicsomszósz (1 üveg)

Instrukciók

A hagymát aprítsuk fel, és az olívaolajon fonyasszuk meg (közben reszeljük hozzá a fokhagymát). Öntsük fel a paradicsomlével, és a zöldségalaplével, majd sózzuk, borsozzuk, és szórjuk meg apróra vágott bazsalikommal. Tegyük tányérokba az apróra tépkedett kenyereket, locsoljuk meg kb 1 teáskanálnyi olívaolajjal, szórjuk meg a parmezánnal majd merjük rá a levest!

 

3. Crema di Porri

Séf: Judit Makay

Elkészítési idő: Maximum 45 perc

Hozzávalók 4 személyre:

  • 500 gramm póréhagyma
  • 4 dl tej
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 4 evőkanál liszt
  • 4 dl húsleves
  • ízlés szerint só
  • ízlés szerint parmezán a tálaláshoz
  • ízlés szerint petrezselyem a tálaláshoz

Instrukciók

A póréhagymát vágjuk karikákra és pároljuk meg az olajon. Miután megpároltuk adjuk hozzá a lisztet, a húslevest, majd ízlés szerint sózzuk és főzzük további 20 percig. 20 perc elteltével húzzuk le a tűzről és adjuk hozzá a tejet. Ha krémlevesnek szeretnénk enni, akkor tegyük turmixgépbe, de természetesen ez nem kötelező. A tejjel való felöntés után főzzük további öt percig.

Apróra vágott petrezselyemmel és reszelt parmezánnal tálaljuk (aki szereti megszórhatja egy kis szerecsendióval és tálalhatja croutonnal is). A reneszánsz időkben a recept sáfránnyal és köménnyel egészült ki. Tradicionálisan a firenzei San Lorenzo fesztiválon készítik, amelyet minden év augusztus 10-én tartanak. A firenzei San Lorenzo templom dokumentumai is megemlékeznek a levesről és a póréhagymából készült kosárkákról, amelyet Porrea-nak neveznek.

 

Főtétel

1. Provanszi hal, vajas tavaszi zöldségkörettel

Séf: Veronika Szabó

Elkészítési idő: Maximum 45 perc

Hozzávalók:

  • 6 dkg vaj
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 6 dkg liszt
  • ízlés szerint só, bors
  • 2 szelet fehérhúsú halfilé
  • 1 evőkanál provanszi szárított fűszerkeverék
  • 1 evőkanál aprított petrezselyem
  • 20 dkg barna, vagy más fajta rizs
  • 30 dkg vegyes tavaszi zöldségkeverék (fagyasztott)

Instrukciók

A megadott hozzávalók 2 személy részére elegendőek. A barna rizs főzéséhez van a legtöbb időre szükség, ezért mindenképpen ezzel kezdjük a főzést. Attól függ milyen típusú rizst szeretnénk főzni, ehhez használjuk a csomagoláson levő leírást. Mivel a vajas zöldségköret elkészítése időigényesebb, mint a hal így érdemes ezzel folytatni. Egy serpenyőben vajat hevítünk egy kevés olívaolajjal, rádobjuk a zöldséget, felengedés nélkül, sózzuk, borsozzuk és egy kevés vizet aláöntve, ressre, tehát még haraphatóra, (ne főzzük szét!) pároljuk. Mikor kész meghintjük az aprított petrezselyemmel és jól összeforgatjuk. Természetesen használhatunk friss zöldségeket, is ízlés szerint. A halszeleteket papírtörlővel, szárazra töröljük, sózzuk, borsozzuk, majd megforgatjuk a provanszi fűszerkeverékkel elkevert lisztben.  Serpenyőben 3 dkg vaj és egy kanál olívolaj keverékén megsütjük mindkét felüket 3-4 percig, aranybarnára. Tálaljuk a halat a vajas zöldségekkel és barna rizzsel.

 

2. Sült libacomb gyümölccsel és gesztenyével

Séf: Éva Kard

Elkészítési idő: Több, mint 1 óra

Hozzávalók:

  • 50 dkg gesztenye
  • 2-3 evőkanál méz
  • 1 teáskanál só
  • 1 teáskanál kakukkfű
  • 2 dl fehérbor
  • 2 db libacomb
  • 3 db birsalma
  • 20 dkg aszalt szilva
  • 3 csipet őröltbors
  • 1 teáskanál majoranna
  • 3-4 evőkanál libazsír

Instrukciók

A combokat alaposan átnézni, nehogy tokok maradjanak benne. Ezután folyóvíz alatt lemosni, és alaposan lecsepegtetni. Mindkét oldalát besózni, és megszórni ízlés szerint őrölt borssal. Lefedve éjszakára a hűtőbe tenni, hogy a só jól átjárja a húst. Egy tepsibe libazsírt tenni, majd belehelyezni egymásmellé a combokat. A combok mellé ízlés szerint, kakukkfüvet és majorannát szórni.  A tepsi másik felébe beletenni a kockára vágott birsalmát, az aszalt szilvát, és a mazsolát. Ezután óvatosan aláönteni a bort, majd a tepsit fóliával lefedni. Előmelegített sütőbe helyezni, majd közepes lángon, másfél órán át lefedve párolni.

Közben a gesztenye végét éles késsel keresztbe kicsit bevágni, majd felönteni annyi vízzel, hogy ellepje. kb. 10 percig szép lassan főzni, majd leszűrni és hideg vízzel leöblíteni. Ezután lehúzni a külső vastag héját, majd az alatta lévő barnás, hártyát is eltávolítani. Amikor a hús már kellően megpárolódott, kivenni a sütőből, és az előkészített gesztenyét is a tepsibe tenni. Mézet csorgatni a gyümölcsök tetejére, és vékonyan a combokat is lekenni. Ezután visszatenni a sütőbe és szép pirosra sütni. Tálaláskor a sült libacombokat a mézes gyümölccsel, és a gesztenyével kínálni.

 

3. Alföldi báránycomb

Séf: Judit Makay

Elkészítési idő: Több, mint 1 óra

Hozzávalók

  • pár db koktélparadicsom
  • 1 dl olívaolaj
  • 1 vöröshagyma
  • 1 paradicsom
  • 1 dl víz
  • 1 cukkini
  • ízlés szerint só
  • ízlés szerint bors
  • 1 csokor kakukkfű
  • 1 zöldpaprika
  • 500 gramm szeletelt báránycomb
  • 1 lilahagyma
  • 1 sárga kaliforniai paprika
  • a sütéshez olívaolaj

Instrukciók

A báránycomb szeleteket olívaolajban, a rozmaringgal és kakukkfűvel bepácoljuk, majd egy napra a hűtőbe tesszük.

Másnap kivesszük a hússzeleteket a hűtőből és felforrósított serpenyőben a páclével együtt megpirítjuk, majd 1 dl vízzel felöntjük, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd közepes lángon készre sütjük. Amíg a hús sül, a zöldségeket nagyobb kockákra vágjuk és egy grill serpenyőben vagy wokban kevés olajon és magas lángon megpirítjuk, grillezzük. A húst a grillezett zöldségeken tálaljuk. Az alföldi mód általában a sok zöldségre utal.

 

Desszert

1.Sacher muffin egészségesen

Séf: Bernadett Farkas

Elkészítési idő: Több, mint 1 óra

Hozzávalók:

  • 1/2 db sütőpor
  • 10 dkg vaj
  • 4 db tojás
  • 10 dkg étcsoki
  • 10 dkg liszt
  • 7 dkg nyírfacukor
  • 7 dkg nyírfa-porcukor
  • 1 db van. cukor (opc.)
  • 1 evőkanál házi eper lekvár
  • 1 evőkanál szeder lekvár
  • 1 evőkanál áfonya lekvár
  • 5-10 dkg olvasztott csoki

Instrukciók

A sütőt 190 fokra előmelegítjük, a tojásfehérjéket az apránként hozzáadott kristálycukorral kemény habbá verjük. A csokit darabokra törjük, és vízgőz felett megolvasztjuk. A vajat habosra keverjük, apránként hozzáadjuk a csokit, porcukrot, vaníliás cukrot, és egyenként a tojássárgákat. Belekeverjük a fehérje harmadát, hogy fellazítsuk a krémet. A lisztet összekeverjük a sütőporral, és a masszába keverjük, majd óvatosan hozzáadjuk a maradék fehérjét is, vigyázva, hogy ne törjön össze.

Kapszlikkal bélelt muffin formákba (vagy kivajazott, lisztezett mini gyümi torta formákba töltjük, majd a középső rácson sütjük 20 percig, majd levesszük 160 fokra, és tűpróbáig sütjük. (A mini torták előbb elkészülnek, mint a muffinok!) A sütőajtót lehetőleg az első 10-15 percben ne nyissuk ki. Hagyjuk kihűlni, majd a mini tortákat kenjük meg eper lekvárral (esetleg ha szeretjük a marcipánt, akkor egy picit nyújthatunk és azzal béleljük a mini formákat), tegyünk rá eper szeleteket és locsoljuk meg csokival. A muffinokba picit bele is fecskendezhetünk a lekvárokból, de egyébként meglocsoljuk velük és szeder szemmel díszítjük.

 

2. Téli körte vino nobilében

Séf: Anita Hossó

Elkészítési idő: Maximum 45 perc

Hozzávalók:

  • 2 db citrom
  • 3-4 dl vörösbor
  • 2-2 evőkanál cukor
  • 4 db nagyobb körte
  • 5 dkg mazsola
  • - pár szem szegfűszeg
  • 1 rúd vanília vagy pár csepp vaníliakivonat

Instrukciók

A körtéket óvatosan hámozzuk meg úgy, hogy a száruk épségben megmaradjon. Állítsuk be őket egy nagyobb edénybe. Facsarjunk mindegyikre citromlevet, szórjuk meg 2-2 evőkanál cukorral, öntsünk rájuk/alájuk 3-4 dl vörösbort. Szórjunk a borba mazsolát, tegyük bele a vaníliarúd kikapart belsejét és a rudat is (vagy pár csepp vaníliakivonatot), és dobjunk bele pár szem szegfűszeget is. Lefedve kb. 20 percig főzzük meg a körtéket, de vigyázzunk, hogy ne főzzük szét teljesen őket. Kb. félidőben fordítsuk oldalukra a körtéket, és locsolgassuk a vörösborral. Forgassuk is a körtéket, ne csak egy oldalukon feküdjenek. Amikor kész, helyezzük tálkára a körtéket, szórjuk meg a mazsolával, öntsük rájuk egy kis bort, és díszítsük citrommal/citromhéjjal.

 

3. Színes viráglinzerek tönkölyből

Séf: Ecsediné Orsi

Elkészítési idő: Maximum 45 perc

Hozzávalók::

  • 1 teáskanál sütőpor
  • 2 db tojás
  • 25 dkg margarin
  • 2 dl tejföl
  • 45 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 18 dkg nyírfacukor
  • 2 teáskanál ételfesték

Instrukciók

A lisztben elkeverem a sütőport, hozzáadom a cukrot és a puha margarint, a 2 tojást, és annyi tejfölt, hogy könnyen gyúrható, de nem túl lágy tésztát kapjak. (előtte a tejfölbe keverek ételfestéket,a kívánt színből. Figyelem! a teljes kiőrlésű liszt picit tréfás lesz! Alapból sárgásbarna, így a színek módosulni fognak!!!) A tésztát 1 óra hűtős pihentetés után kb 0,5 mm vastagra nyújtjuk, virág alakúra szaggatjuk. Annyi sima virágot süssünk, amennyi középen lyukasat. Sütőpapírral bélelt tepsiben sütjük , forró sütőben. Kihűlés után tetszőleges lekvárral töltjük.