A kosarad üres.

Próbáld ki a

Szobakerékpár edzésterv

Van a kerékpározásnak egy biztonságosabb formája: a szobakerékpározás. Pattanj nyeregbe és ints búcsút a narancsbőrnek, formáld újra a testedet, tedd rendbe a szíved és szexivé a lábadat. Mindehhez nem kell más, mint egy szobakerékpár és némi kitartás. 

Van a kerékpározásnak egy biztonságosabb formája: a szobakerékpározás. Pattanj nyeregbe és ints búcsút a narancsbőrnek, formáld újra a testedet, tedd rendbe a szíved és szexivé a lábadat. Mindehhez nem kell más, mint egy szobakerékpár és némi kitartás.

Mit kell tudnod a 3 pulzuszónádról?

  • 1. Átmozgató, vagy regeneráló edzéseket kezdő periódusban, illetve megterhelő edzésnapokat követően érdemes végezned. Ez az alacsony pulzusszámmal járó mozgásforma elősegíti az izmok átmozgatását/bemelegedését, illetve kiüríti az izmokból a felgyülemlett anyagcseretermékeket. Ilyenkor nem érdemes túl gyorsan és nagy ellenállással tekerned, éppen annyit adj ki magadból, hogy jól essen. Ez egy nagyon egészséges és hasznos edzéstípus, melyet a kezdők hajlamosak elfelejteni.
  • 2. Az aerob, vagy más szóval alapozó (kényelmi) zónában végzett edzések igaz, hogy izomfejlesztő és zsírégető hatásúak, de nem nevezhetőek igazán hatékonynak. Ebben a közepes pulzusszámmal járó, szénhidrátégető zónában még kevéssé képződik tejsav, ezért nem megterhelő és monoton a szervezet számára. Egy hosszabbtávú tekerés, vagy táv alatt itt töltjük az időnk nagy részét. De ha komolyan akarsz edzeni, akkor érdemes kerülnöd ezt a zónát, mert nem szolgálja a fejlődésedet. Haladóknak, kezdő haladóknak ajánlottabb a zsírégető zónát kihasználni, váltogatni kell a sprinteket és az alacsonyabb intenzitású zónákat (állóképesség, rugalmasság növelése céljából), illetve a tejsavküszöb határodat ütni, más néven VO2 maximum pulzus zónában tekerned (teljesítményszint növelése, izomfejlesztés és oxigén felvételi kapacitás bővítése céljából).
  • 3. Közép haladóknak érdemesebb itt, a tejsavküszöb zónában tanyázni (VO2), mivel ennek a terhelésnek az a lényege, hogy minél magasabb pulzust tudjunk tartani úgy, hogy még nem indul el szervezetünkben a tejsavképződés.

Edzéscél:

Pulzus a maximális pulzus százalékában:

Pulzus, ha maximális pulzusunk 200:

Regeneráló, egészségmegőrző, ultratávú alapozó, zsírégető

55-65 %

110-130/perc

Aerob alapozó, főleg zsírégető

65-70 %

130-140

Aerob szénhidrátégető

70-80 %

140-160

Tejsavküszöb

80-85 %

160-170

VO2 max

85 % fölött

170 fölött

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De miért jó szobakerékpárral edzenünk?

Mert kizárja az időjárási faktort, és mert a keringési rendszerünkön kívül a comb, popsi, csípő, derék és has izmait is rendesen megmozgatja. Mert gyors és hatékony és kizárja a veszélyes közúti helyzeteket, mert kényelmes, és edzés közben könnyedén tudunk zenét hallgatni.

Haladóknak: hogyan tekerj 60 percet intenzíven

Az első és legfontosabb - mint minden más sportban - a bemelegítés, ez legyen 5-10 perc, tekerj könnyedén és próbáld felvenni a ritmust. Fontos: hogy a testsúlyod maximum 40%-át helyezd a kormányra, a testsúlyod 60%-át pedig a nyeregre, mivel bármelyik oldalt terheled túl, vagy a karod kezd el zsibbadni, vagy az üleped sajogni. Állítsd be magadnak a megfelelő ülés- és a kormánymagasságot.

A bemelegítést követően piramis rendszerben váltogasd az idő intervallumot és a terhelési fokozatokat: 5p/3-3p/2, 5p/4-3p/2, 5p/5-3p/2, 5p/4-3p/2, 5p/3-3p/2. Tehát először tekerj 5 percig hármas fokozatban (gépfüggő), aztán 3 percig kettes fokozatban. Ezt követően 5 percig 4-es fokozatban, utána 3 percig 2-es fokozatban. Így tovább a csúcsig, majd ezen az elven lefelé a kezdő terhelésig.

Erősítés céljából kiállhatsz a nyeregből, ilyenkor a lábizmaid kapnak brutális terhelést, majd ülj vissza a nyeregre és lazíts pár percet alacsony fokozaton. Pár hét és szembetűnő javulást fogsz érezni az állóképességedben, de a combizmaid is igazán látványos fejlődésen mennek majd keresztül. 

Ha még nincs szobakerékpárod:

LiveActive Evoke Basic mágneses szobakerékpár

LiveActive Evoke mágneses háttámlás szobakerékpár

Diadora Race Cycle Road 18