A kosarad üres.

Próbáld ki a

Testmozgással a fáradtság ellen

Ha a fáradtság, a kimerültség és a koncentrációs problémák kezdik megnehezíteni a hétköznapjaidat, a legjobb dolog, amit tehetsz, hogy még több testmozgást végzel.

Ha a fáradtság, a kimerültség és a koncentrációs problémák kezdik megnehezíteni a hétköznapjaidat, a legjobb dolog, amit tehetsz, hogy még több testmozgást végzel. Ha úgy érzed, hogy már a kisujjadat sem tudnád megmozdítani, a legjobb lesz, ha összeszeded az akaraterőd, és testmozgással ébreszted fel a tested és a szellemed.

 

Milyen hatással van a testmozgás a szervezetre?

A fáradtságnak számos magyarázata vagy oka lehet.  Azt a fajta fáradtságot, amitől nehezebben tudunk teljesíteni a munkahelyünkön, szellemi fáradtságnak nevezzük. Rosszul alszunk miatta, amitől egy idő után ördögi kör alakul ki.

A testmozgás elősegíti a szerotonin hormon termelődését

A szerotonin segít a hangulat szabályzásban, és így megakadályozza a fáradtság kialakulását. A szerotoninnak köszönhetően jobban érezzük magunkat és jobban alszunk.

Hogyan kezdj hozzá?

Valószínűleg nem az okozza a legnagyobb nehézséget, hogy elhatározzuk, tenni akarunk valamit a fáradtság ellen. A legnehezebb dolog a kitartás. A fáradtság elleni küzdelemben alapvetően fontos a kitartás és a fegyelmezettség. Az is fontos, hogy ne ugorj bele hirtelen, és ne hajts végre nagy változtatásokat.

Kezdd kis változásokkal:

  • lift helyett használd a lépcsőt,
  • egy megállóval hamarabb szállj le a buszról, és gyalog menj haza.

Később folytathatod tempós gyaloglással. Kezdetnek 10 perc is elég lesz, majd  terjeszd ki fél órára és gyalogolj gyorsabban.

Annak érdekében, hogy a fáradtság elleni testmozgás minél hatásosabb legyen, a legjobb a hosszantartó és intenzív mozgás. Rendszeresen űzz jó állóképességet követelő sportokat (kocogás, tempós gyaloglás, úszás …), és kombináld olyan tevékenységgel, amelynek a koordináció a lényege (tenisz, fitnesz, tánc, boksz …).

Milyen gyakran mozogj?

Az, hogy milyen gyakran végezz testmozgást, az életkorodtól is függ, de próbálj meg legalább hetente kétszer mozogni. Eleinte csak maximum 30 percig eddz, hetente kétszer. Majd válts két naponta 50 percre.  Másnap vagy harmadnap fogod megérezni a mozgás hatását.

Nagy adag türelemre is szükséged lesz, mert csak a rendszeres testmozgás megkezdése után hat héttel fogod először érezni a mozgás jótékony hatását.

Állíts akadályokat magad elé

Ha már egyre inkább formába jössz, és kezded érezni a rendszeres mozgás előnyeit, vigyázz, nehogy túlerőltesd magát. Három hetente, azon napon, amikor egyébként is szoktál mozogni, iktass be egy olyan tevékenységet, ami ellazítja a testet (például jóga, tai-chi, qi-gong …).

Étkezz egészségesen:

  • egyél naponta többször, és ne felejtsd el  hozzájuttatni a szervezeted a szükséges vitaminokhoz és ásványi anyagokhoz,
  • sportolás közben és után igyál a szokásosnál több vizet, mert az izzadással sok folyadékot veszít,
  • edzés után egyél valami édes, de alacsony zsírtartalmú dolgot, hogy gyorsan helyreállítsa a szervezeted glikogén szintjét.

A természet pozitív hatása

Próbáld úgy alakítani a munkahelyi környezeted, hogy ki tudj nézni az ablakon. Ezzel jobban fogod látni a számítógép monitort is, mert a fény nem fog tükröződni rajta, és az asztalodon minden mást természetes fény fog megvilágítani. Harminc percenként nézz ki az ablakon, és a természet figyelése közben pihentesd a szemed.

Növényekkel, képekkel vagy fotókkal tedd a munkahelyi környezeted élénkebbé, mert azok megnyugtatják a lelked, ha rájuk nézel.