A kosarad üres.

Próbáld ki a

Tipikus hibák a futópadon

A futópados edzésnek megvannak az előnyei: mint például, hogy nem függ az időjárástól, hogy biztonságosabb mint a szabadban kocogni, ugyanakkor vannak veszélyei is. A futópadon is figyelni kell, hogy elkerüljük a sérüléseket, hogy a legjobb teljesítményt hozzuk ki magunkból. A következőkben a futópad edzés közben elkövetett legtipikusabb hibákról olvashattok.

A futópados edzésnek megvannak az előnyei: mint például, hogy nem függ az időjárástól, hogy biztonságosabb mint a szabadban kocogni, ugyanakkor vannak veszélyei is. A futópadon is figyelni kell, hogy elkerüljük a sérüléseket, hogy a legjobb teljesítményt hozzuk ki magunkból. A következőkben a futópad edzés közben elkövetett legtipikusabb hibákról olvashattok.

1. A bemelegítő, nyújtó gyakorlatok kihagyása

Egyszerűnek tűnik: csak felpattanunk a futópadra, beállítjuk az ellenállást és elkezdünk futni. De ahogy a szabadtéri edzésnél, a futópados tréningnél sem szabad megfeledkeznünk a bemelegítésről!

Ha valaha is szédültél futópad edzés után az nagyon valószínű, hogy a levezetés hiánya miatt volt. Ha csak úgy leugrunk a futópadról abban a pillanatban, ahogy teljesítettük az edzésprogramban előírt távot, akkor a vérnyomás, a pulzus túl gyorsan esik vissza, és ez rosszulléthez vezethet. Miután végeztél az edzéssel, iktass be még egy 5-10 perces könnyű sétát, vagy kocogást levezetés gyanánt.

2. Nem természetes futásmód

Tipikus hiba, hogy az ember úgy érzi, le fog esni a futópadról, ezért aztán olyan mozgással kezd futni, amit egyébként nem tenne a szabadban. Kisebbeket lép, máshogy lép a futópadon, előre dől stb. Próbálj minél természetesebben mozogni a futógépen, ne izgulj nem fogsz leesni róla!

Másik elterjedt hiba a túl nagy lépéstávolság. Gyakori, hogy a futópad szalagja okozta bizonytalanságot úgy próbáljuk legyőzni, hogy messze kilépünk sarokkal előre. Ez megakaszthatja a futópad szalagját. Tartsuk a lábainkat a testünk alatt - csak természetesen!

3. A fogantyúról lógni

Gyakran látni az edzőtermekben embereket, akik mintha csak a futópad fogantyújáról lógnának, pedig ez nem csak komikus, de nagyon hátrányos is. Olyan futási testhelyzetet eredményez ugyanis, amely később nyak, váll, hátfájáshoz vezethet. Felegyenesedve, egyenes háttal fussunk, felemelt fejjel!

Másrészt a fogantyú azért is veszélyes, mert úgy tűnhet sokkal hosszabban és keményebben tudsz edzeni, holott éppen ellenkezőleg, könnyebbé teszed a gyakorlatot. Próbáld teljesen elfelejteni, hogy a fogantyúk egyáltalán léteznek.

4. Nem elég intenzív az edzés

Ha egy egész fitnesz magazint képes vagy végigolvasni edzés közben anélkül, hogy egy cseppnyit is izzadnál,  valószínűleg nem dolgozol elég keményen. Bár nem kell minden egyes nap a legnehezebb fokozaton futni, azért néha érdemes meghajtani magunkat a futópadon.

Elkerülendő az ilyen helyzetet próbáld ki az intervallum edzést, vagy nézd meg futópadra készített edzésterveinket.

5. Leugrani a mozgó futópadról

A futópadokkal kapcsolatos egyik legveszélyesebb dolog, amikor megpróbálunk a gyorsan mozgó futópadról leugrani. Ha ki kell menned a mosdóba, szükséged van egy törölközőre, vagy innál egy pohár vizet, mindig lassítsd le a futópadot és utána szállj le róla. A legjobb ha úgy kezdesz hozzá az edzéshez, hogy mindenről gondoskodsz, amire csak közben szükséged lehet.

6. Ugyanazon a fokozaton futni az egész edzés alatt

Nem jó ötlet felugrani a futópadra, beállítani egy fokozatot majd másfél óra múlva kikapcsolni és zuhanyozni menni. Ez előbb utóbb sérüléshez vagy ízületi gondokhoz vezet. A futópad edzést pontosan ugyanúgy meg kell tervezni mint bármely más tréninget.

Először melegíts be, fokozatosan elmeld a nehézséget, a sebességet, majd kapcsolj edző fokozatra, gyorsíts, iktass be pihenőket, sprinteket stb.

7.  A legnehezebb fokozaton futni

Vannak, akik azt gondolják, a kemény edzés azt jelenti, feltekerjük a futópadot a lehető legnehezebb fokozatba és addig futunk, amíg csak bírjuk és még egy kicsit tovább. Ez szinte biztosan sérüléshez vezet! Soha ne használd a legnehezebb, legmeredekebb fokozatot egyhuzamban 5 percnél tovább. Sokkal jobb eredményeket tudsz elérni, sokkal nagyobb teljesítményt tudsz leadni, ha kombinálod az emelkedőket pihenő szakaszokkal. 7 százalékos emelkedőnél meredekebben ne eddz, mert az túlságosan megterheli a hátat, a bokát és a feneket.

Jó és egészséges mozgást kívánunk!