A kosarad üres.

Próbáld ki a

Vállizom edzés általában: anatómia és jótanácsok

Lehet bármekkora a mellkasod vagy a bicepszed, ha a vállaid keskenyek gyengének fogsz tűnni.

Lehet bármekkora a mellkasod vagy a bicepszed, ha a vállaid keskenyek gyengének  fogsz tűnni. A széles váll meghatározó a testalkat tekintetében. A férfiak a széles válltól magasabbnak, erősebbnek tűnnek, a nők esetén a formás váll a szexi külsőhöz elengedhetetlen.

Persze a széles, erős váll más területen is jó szolgálatot tesz, segíti szinte az összes többi testépítő gyakorlatot a fekvenyomástól, a fekvőtámaszig, a hátizomgyakorlatoktól a mellizom edzésig. De nem csak a testépítésben fontos az izmos váll, szinte az összes sportnál jól jön a focitól a kerékpározásig.

Hogyan lehet erős, izmos vállunk

A vállizom önmagában nehezen erősíthető, elengedhetetlen a mell és hátizmok edzése, ha erős vállakat szeretnénk. A felsőtestünk három legfontosabb izomcsoportja éppen ez a hármas: a váll, a hát és a mellkas izmai. A hátizom edzéstervet itt, a mellizom gyakorlatokat itt találjátok.

A vállizom edzés során az egész testet megmozgató gyakorlatok sokkal hatásosabbak, mint egyetlen gyakorlat monoton, végtelen ismételgetése. Ráadásul mivel a legtöbb mell, hát gyakorlat a vállat is terheli ezért fokozottan sérülésveszélyes lehet a nem jól átgondolt vállizom edzésterv. Az súlyzós oldalemeléstől, vagy a kondigépen végzett váll gyakorlatoktól önmagásban még senkiek nem lett formás kidolgozott vállizma. Fontosak ezek a specializált gyakorlatok is, de csak ha már elég erős a vállizom.

A váll anatómiája

A váll a legtöbb irányban mozgó ugyanakkor a legkevésbé stabil izület az emberi testben. Éppen ezért nagyon sérülékeny is, főleg túlzott terhelés esetén! A vállizület a felkarcsont és a lapocka és a kulcscsont közötti kapcsolat. A vállban több izomcsoport is találkozik, közülük a legfontosabb és legjobban látható a deltaizom.

A legfontosabb vállizom: deltaizom

A váll legjobban látható izma a háromszög alakú deltaizom ami a jellegzetes lekerekített formát adja. A felkarcsont középső harmadán tapad, és a lapockacsont tövisnyúlványán, illetve a kulcscsonton ered. Ennek az izomcsoportnak a feladata a kar emelése a törzstől 90 fokig, onnan előre-hátra vinni, forgat befelé és kifelé a vállizbe szorítja a kart. A deltaizomnak három külön feje van.

Elülső delta vállizom

A elülső feje a vállizomnak feszít és befelé forgatja a kart. Az elülső delta a fekvenyomásban, a legtöbb mellizom gyakolrat, illetve a tricepsz, bicepsz edzésben is szerepet kap, erősödik. Ez tipikusan az az izomcsoport amely a leginkább túlfejlesztett a testépítők között, ami felboríthatja az izom egyensúlyt és sérüléshez vezet.

Középső delta vállizom

A vállizom belső feje ami távolítja a kart a testtől. Ezt az izmot lehet a legjobban fejleszteni a speciális vállizom gyakorlatokkal, mint például a súlyzós oldalemelés.

Hátulsó delta vállizom

A vállizom hátsó feje emeli és kifelé fordítja a kart. A tipikus hátizom gyakorlatokkal, fekvenyomással tréningelhető sokkal jobban mint bármi mással. A fordított tárogatás (széles súlyzós oldalemelés hassal lefelé) az a gyakorlat amellyel speciálisan ezt az izomcsoportot tudjuk fejleszteni.